Hoito-ohjeet

Vinkkejä kesäkukkien ja kasvien hoitoon.

Yrtit

Basilika (Ocimum basilicum)

Aurinkoinen, lämmin kasvupaikka.
Pystykasvuinen.
Amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon.
Suosittu mausteyrtti.
Käytetään tuoreena ja kuivattuna.
Poista kukkanuput (kukinnot vievät lehdistä maun).
Älä kastele kylmällä vedellä.
Erittäin kylmänarka.

Korianteri (Coriandrum sativum)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Tasainen kastelu, mieto lannoitus.
Kaikki kasvinosat syötäviä, suosituimpia ovat siemenet ja lehdet.
Siemenet käytetään rouhittuina leipä- ja pataruokiin.
Tuoreet lehdet intialaisen ja itämaisen ruoan perusmauste.

Lakritsiyrtti (Tagetes filifolia)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen, noin 50 cm korkea.
Ruukkuun, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Voimakas lakritsin ja aniksen makuinen yrtti.
Käytetään kalan ja teen maustamiseen.

Maustemeirami (Origanum majorana)

Aurinkoinen, lämmin tuulensuojainen kasvupaikka.
Pystykasvuinen, korkeus noin 30-50 cm.
Ruukkuun, kasvihuoneeseen, avomaalle.
Versoja käytetään tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna.
Ruukkuistutuksissa kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti.
Avomaalla kastellaan vain kuivina kausina, herkkä sieni ja virustaudeille.

Minttu (Mentha spicata Marocco)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen, voimakaskasvuinen.
Ruukkuun, parvekelaatikkoon, avomaalle, kasvihuoneeseen.
Säännöllinen kastelu, kestää pienen kuivahtamisen.
Ruokien, jälkiruokien ja juomien maustamiseen.

Oregano, mäkimeirami (Origanum vulgare)

Aurinkoon, puolivarjoisaan lämpimään kasvupaikkaan.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, amppeliin, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Älä kastele liikaa.
Perinteinen pitsamauste, mutta sopii myös liha-, kana- ja kalaruokiin.

Persilja (Petroselinum crispum)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, amppeliin, parvekelaatikkoon, avomaalle, kasvihuoneeseen.
Kastellaan tasaisesti.
Hyvä mauste kastikkeisiin ja keittoihin.
Sisältää paljon C-vitamiinia ja karoteenia.
Kestää kylmää.

Ranskalainen rakuuna (Artemisia dracunculus)

Aurinkoon.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, parvekelaatikkoon, kasvihuoneeseen.
Käyttö tuoreena, voidaan myös pakastaa.
Säännöllinen kastelu ruukkuistutuksissa, avomaalla tarpeen mukaan.
Salaatteihin, keittoihin ja kalakastikkeiden maustamiseen.

Rosmariini (Rosmarinus officinalis)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, amppeliin, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Kestää hyvin kuivuutta, älä kastele siis liikaa.
Satoa kerätään napsimalla noin 10 cm verson päitä.
Tuorekäyttöön ja kuivattuna.

Ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Aurinkoon.
Pystykasvuinen, noin 30 cm korkea.
Ruukkuun, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Säännöllinen kastelu ruukkuistutuksessa, avomaalla harvemmin riippuen säästä.
Maistuu miedosti sipulilta.
Salaatteihin, koristeluun, maustamiseen.
Kestää kylmää.

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

Puolivarjoon, varjoon.
Amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkon, avomaalle.
Säännöllinen kastelu ja lannoitus.
Lehdet käytetään kala- ja liharuokien ja esim. teen maustamiseen.
Lehtiä voi myös pakastaa.
Helppohoitoinen, voimakaskasvuinen.

Stevia (Stevia rebaudiana)

Aurinkoon, lämpöiseen kasvupaikkaan.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, amppeliin, parvekelaatikkoon.
Makeutusaine, käytetään tuoreena ja kuivattuna.
Juomien ja jälkiruokien makeutukseen.
Liiallinen typpilannoitus kitkeröittää makua.
Tasainen kastelu, ei saa päästää kuivumaan.
Kylmänarka.

Tilli (Anethum graveolens)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen.
Ruukkuun, avomaalle.
Normaali kastelu ja lannoitus.
Kalakeittoon, uusien perunoiden kanssa, suolakurkun maustamiseen.
Tuoreena, kuivattuna, pakastettuna.
Latvo kasvustoa usein, jotta se pysyy tuuheana.

Timjami, tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris)

Aurinkoon, puolivarjoon.
Pystykasvuinen, rönsyilevä, matala.
Amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon, avomaalle.
Suojele kylmyydeltä ja märkyydeltä.
Liha ja pataruokiin, hernekeiton ja sieniruokien maustamiseen.